طرح مربوط به معلم پژوهنده
موضوع :
ارائه دهنده :
فرانک لاهورپور
دبیرستان : سروش
توصیف وضعیت موجود:
اگر به نتایج امتحانات نهایی سال سوم رشته علوم تجربی دقت شود و آمارهای دقیقی به عمل آید مشاهده میشود که تعداد دانشآموزانی که در درس فیزیک3 و آزمایشگاه نمره قبولی کسب نکردهاند از تمام دروس دیگر بیشتر است و همین نیاوردن حدنصاب نمره در درس فیزیک با وجود استفاده از تبصرههای موجود، عامل اصلی نگرفتن دیپلم در خردادماه برای دانشآموزان در این رشته میباشد که علاوه بر اینکه صدمات روحی جبرانناپذیری به دانشآموزان وارد میآید بلکه موجب ضررهای مالی برای آموزش و پرورش و والدین این دانشآموزان میشود.
جمعآوری اطلاعات و شواهد (1) :
اگر در نمرات نهایی دقت لازم به عمل آید مشاهده میشود که نه تنها تعداد افتادهها در درس فیزیک نسبت به سایر دروس زیاد است بلکه سهم نمرات مطلوب و در خورتوجه بسیار اندک میباشد که در صورت بررسی میتوان نکات زیر را برای آن یادآوری کرد.
با توجه به فرم انتخاب رشته که برای دانشآموزان سال اول رشته عمومی اولویتبندی در رشتهها صورت میگیرد، درس فیزیک فقط برای رشته علوم ریاضی اهمیت دارد و برای رشته علوم تجربی به صورت درس تعیینکننده در نظر گرفته نمیشود که این امر سبب میشود که دانشآموزان متوسط و ضعیف در درس فیزیک1 نیز قادر به انتخاب رشته علومتجربی میشوند که این مشکل و ایراد اصلی در ورود دانشآموزان به این رشته میباشند که به وسیله مشاور و مدرسه و ... قابل حل نمیباشد و باید سطوح بالاتر در نظام آموزش و پرورش راه حلی برای آن بیابند. اما به سایر موارد که توسط معلم و دانشآموزان قابل کنترل میباشد میپردازیم.
من از دانشآموزانی که در فیزیک 2 نمرات چندان خوبی نیاورده بودند در مورد نمره و اصلاً دلیل انتخاب رشته سؤال پرسیدم که پاسخها جالب بودند.
تعدادی از دانشآموزان به دلیل علاقه و آوردن نمره خوب در درس زیست، علوم تجربی را انتخاب نموده و اطلاعی از داشتن فیزیک در حد رشته ریاضی فیزیک در رشته علوم تجربی نداشتهاند یا تعدادی در فیزیک 1 با حفظ کردن مطالب و مسائل نمره قبولی کسب کرده برای فیزیک سالهای بعد هم همین روش را اتخاذ کرده و رشته علومتجربی را انتخاب کردهاند.
و تعدادی از دانشآموزان هم به دلیل نیاوردن امتیاز رشته ریاضیفیزیک از طرف خانوار مجبور به انتخاب رشته علوم تجربی شدهاند. به هر حال غیر از اشتباه انتخاب رشته از طرف دانشآموزان دادن نمرات مستمر بالا بدون توجه به توانایی دانشآموزان از طرف تعداد محدودی از همکاران زمینه مناسب را برای آوردن رشته علوم تجربی فراهم میکند.
راههای پیشنهادی برای رفع:
مشکل اصلی که مهم نبودن نمره درس فیزیک در انتخاب رشته علوم تجربی میباشد باید توسط مسئولان رده بالای نظام پیگیری شود. اما برای سایر موارد کارهای انجام شده در طی سال تحصیلی 86-85 به شرح زیر میباشد.
1- ارائه روشهای صحیح مطالعه درس و کمک از خود دانشآموزان در مورد روشهای مطالعه آنها و پیدا کردن نکات منفی و تقویت نکات مثبت در روش مطالعه دانشآموزان.
2- ارائه روشی برای مطالعه درس قبل از شروع کلاس فیزیک و قبل از تدریس توسط معلم، بدین صورت که در ابتدای جلسه در مورد بخش موردنظر سؤالاتی از دانشآموزان به عمل میآمد اگر پاسخگو بودند که تدریس درس شروع میشد ولی اگر معلوم میشد که درس قبلاً مطالعه نشده است با دادن زمان معین دانشآموزان در سر کلاس مجبور به مطالعه بخش موردنظر میشدند.
3- اگر آزمایشگاه مدرسه وسایل مورد نیاز را داشت از آن استفاده و اگر وسایلی را نداشت به دلیل تدریس در مدارس دیگر از آنها امانت گرفته میشود و این وسایلها به سر کلاس درس آورده شده و همراه با دانشآموزان و در همان مبحث و همزمان با تدریس آزمایشها انجام شده و نتیجهگیریهای لازم که در تفهیم درس مؤثر بودند توسط دانشآموزان انجام میشد. به عنوان مثال اولین جلسه درس فیزیک 3 با دو آزمایش شروع میشود که حتماً دو آزمایش را انجام داده و پس از نتیجهگیری وارد بحث اصلی که قانون کولن میباشد، میشویم.
4- یک سری از قسمتهای درس فصل سوم و چهارم که به صورت سه بعدی و بردارهای عمود برهم میباشد و برای دانشآموزان قابل فهم و تصور نیست ناچار به استفاده از نوارهای ویدئویی آموزشی شده و با اختصاص دادن یک جلسه به این موضوع و رفتن به نمازخانه و استفاده از تلویزیون و ویدئو و نگاه کردن به آزمایشهای دقیق شده و حتی برای قسمتهایی مانند نیروی الکترومغناطیسی وارد بر ذرات دارای بار با استفاده از انیمیشنهای موجود برای دانشآموزان قابل فهم میشد.
مثلاً برای کاربرد آهنرباهای الکتریکی با توجه به بعضی از برنامههای علمی و شبکه آموزش از آن برنامهها استفاده میشد.
5- در پایان هر فصل از دانشآموزان خواسته میشد تا وسایل الکتریکی غیرقابل استفاده بعضی از وسایل در منزل را به مدرسه آورده و وسایل الکتریکی موجود در آن شناسایی و حتی ساختمان داخلی آن مثلاً خازن استوانهای و غیره مورد بررسی قرار گیرد.
6- در یکی از مدارس هم که امکان استفاده از کامپیوتر و ویدئو پروجکشن وجود داشت از نرمافزارهای جدید موجود که بستن مدارها توسط دانشآموزان امکانپذیر است و دادن اعداد و ارقام و مشاهده نتایج بهرهمند میشدیم.
7- با نظر خود دانشآموزان کلاسها به چند گروه و به هر گروه تعدادی مسئله و سؤالات امتحان نهایی سالهای گذشته داده میشد که به صورت گروهی به آنها پاسخ میدادند و برای استفاده از فرمولهای موردنظر در گوشه تابلو و یا ورقه از روی کتاب نوشته و لزومی برای حفظ سریع آن نبود بلکه تأکید میشد که به مرور و حل مسئلههای بیشتر و استفاده مکرر از فرمولها، یادگیری آنها آسان میشود.
8- در پایان هر جلسه و پس از بحث و گفتگو در مورد مسائل آن با تعیین زمان مشخص دانشآموزان به مطالعه درس داده شده پرداخته و اگر در قسمتهایی از درس اشکال داشتند از همگروهها و در صورت نرسیدن به جواب به وسیله معلم رفع اشکال میشد.
گردآوری اطلاعات و شواهد (2) :
در پایان هر فصل گروهها مؤظف بودند تمام بخشها و سؤالات حل شده را مطالعه نموده و قبل از امتحان کتبی اشکالات را به سرگروه گزارش داده و سرگروه مؤظف بود که آنها را جمعآوری و در برگههای مشخصی از طرف گروه خود آن را مکتوب و به معلم تحویل دهد. پس از آن امتحان گروهی و سپس امتحان کتبی یک نفره به عمل میآمد و به عنوان نمرات مستمر در دفتر نمرات ثبت میگردید.
با توجه به کارهای انجام شده در سال تحصیلی جاری دانشآموزان اشتیاق بیشتری به درس فیزیک 3 با وجود اینکه انتزاعیتر از فیزیکهای گذشته بود نشان داده و حتی دانشآموزان ضعیف تمایل بیشتری به مطالعه و حل مسألهها پیدا کردند و یک سری از وسایل دستساز دانشآموزان همیشه همراهشان بود و هنگام مورد نیاز از آن استفاده میکردند و حتی در گروه برای توجیه جهت جریان و نیرو و تعیین جهت میدان از لیوان و یا حلقههای ساخته شده خود استفاده میکردند. خود دانشآموزان آمادگی خود را اعلام نموده تا ساعات فوقالعاده بیشتری را به درس فیزیک اختصاص دهند.
تجدیدنظر در روشهای انجام گرفته و اعتبار بخشی آنها:
پس از اینکه اطلاعات لازم در باره چگونگی انجام این روشها و نظر دانشآموزان جمعآوری، مشخص شد که روش مطالعه قبل از تدریس و همچنین انجام آزمایش در حین تدریس و مهمتر از همه مطالعه بعد از تدریس بسیاری از قسمتهای غیرقابل فهم را برایشان قابل فهم نموده و با توجه به پاسخ خود دانشآموزان اگر بعد از کلاس و در همان روز مطالعه مجددی در خانه انجام و مسائل حل شده توسط خودشان مجدداً حل شود یادگیرشان بسیار عمیقتر خواهد شد.
نتیجهگیری:
از انجام دادن روشها و کارهای انجام شده میتوان:
الف- تمایل دانشآموزان به یادگیری روشهای صحیح مطالعه.
ب- تمایل دانشآموزان به استفاده از روشهای گروهی و برگزاری امتحانات به صورت گروهی.
ج- تمایل دانشآموزان به ساختن وسیلههایی توسط خود دانشآموزان و استفاده از آزمایشگاه و انجام آزمایشها.
د- تمایل دانشآموزان به استفاده از وسایل کمکآموزشی مانند نوارهای ویدئویی و سیدیهای کامپیوتری و ....
در پایان سال تحصیلی و در بررسی نتایج امتحانات نهایی و برگزاری امتحان فیزیک کشوری دانشآموزان رشته علومتجربی دبیرستان سروش درصد قبولی بیشتری نسبت به نوبت اول کسب نمودند.